Kaj je za vas najpomembnejše pri vodnih filtrih?

Če želite najcenejše ali najučinkovitejše filtre, filtre za mehčanje vode ali take za odstranitev določenih nečistoč, vam pri izbiri pravega filtra pomaga spodnji vodič.

Filtri z aktivnim ogljem

Vrči za vodo s filtrom z aktivnim ogljem. BWT vrč za vodo je vrč s filtrom za vodo, ki omogoča enostavno uporabo. Je preprost filtrirni produkt, ki hitro in učinkovito prečisti vodo in tako zaščiti zdravje celotne družine.

vrč za vodo

Sistem reverzne osmoze

Sistem reverzne osmoze v kombinaciji s filtrom z aktivnim ogljem je najučinkovitejši za odstranjevanje nečistoč iz vode.

Reverzna osmoza je tehnologija čiščenja vode z uporabo polprepustne (semipermeabilne) membrane.

kontaminanti v vodi

Mehčanje vode celotnega doma

Sistem za mehčanje vode celotnega doma zmehča vodo in zniža vsebnost nekaterih nečistoč.

Mehčalna naprava ELBA 30

Vodič po korakih

Če želite poiskati ustrezni filter za svoje potrebe in svoj proračun, je prvi korak, ki ga je priporočljivo storiti ta, da preverite, katere nečistoče vsebuje vaša voda. Na ta način boste ugotovili, ali je bolje razmišljati o mehčanju vode ali le o čiščenja le-te.

NAJCENEJŠI VODNI FILTRI

Vrči za vodo s filtrom z aktivnim ogljem. EZpur vrč za vodo je vrč s filtrom za vodo, ki omogoča enostavno uporabo. Je preprost filtrirni produkt, ki hitro in učinkovito prečisti vodo in tako zaščiti zdravje celotne družine.

Filtrirana voda iz vrča se lahko uporablja za pitje in umivanje (npr. ko kampirate), saj ima zaradi večplastnega filtra zmožnost odstranjevanja klora in nečistoč iz pitne vode. Že samo klor pa lahko povzroča suho in poškodovano kožo. Tudi drugi kotlički za vodo in posoda imajo daljšo življenjsko dobo, če vanje nalivate vodo iz našega vrča.

Filter v vrču za vodo je sestavljen iz več plasti:

  • Najlonski predfilter odstranjuje rjo, usedline in trde snovi.
  • Švedska smola za izmenjevanje ionov zmanjšuje trdoto vode, vsebnost težkih kovin, kot sta živo srebro in svinec ter pomaga preprečevati nastanek vodnega kamna
  • Japonski filter iz aktivnega oglja učinkovito adsorbira ostanke klora (99%), hlapljive fenoične spojine, druge organske snovi in kancerogene elemente.
  • Najlonski končni fini filter pa še dodatno odstrani drobne delce.

Aktivno oglje nase veže nečistoče in jih odstrani iz vode. Je pa učinkovitost aktivnega oglja odvisna od njegove kakovosti. Aktivno oglje je lahko certificirano le za odstranitev klora in izboljšavo okusa in vonja, lahko pa je primerno celo za odstranitev azbesta, žvepla, živega srebra in škodljivih organskih snovi. Vsekakor pa aktivno oglje ne odstranjuje pogostih neorganskih snovi, kot so arzen, flor, heksavalentni krom, nitratov in perkloratov.

NAJUČINKOVITEJŠI VODNI FILTRI

Sistem reverzne osmoze v kombinaciji s filtrom z aktivnim ogljem je najučinkovitejši za odstranjevanje nečistoč iz vode.

Reverzna osmoza je tehnologija čiščenja vode z uporabo polprepustne (semipermeabilne) membrane. Deluje po principu osmoze, ki jo uporabljajo rastline za pridobivanje vode in hranilnih snovi iz tal, le z eno razliko. Pri osmozi se voda giblje iz manj koncentriranega dela skozi polprepustno membrano v bolj koncetrirani del, z željo razredčiti bolj koncentrirani del. Pri reverzni osmozi pa se voda giblje iz bolj koncentriranega dela, skozi polpropustno membrano v manj koncentrirani del.

Pri reverzni osmozi se raztopljene trdne snovi, ioni in molekule ločijo s polprepustno membrano in tlakom. Iz vode odstrani 98% vseh prisotnih snovi.

Filtri za vodo z reverzno osmozo iz vode odstrani tudi za naše zdravje pomembne minerale, kot sta kalcij in magnezij. Zato je vredno razmisliti o kapljicah, s katerimi se prečiščena voda remineralizira.

MEHČANJE TRDE VODE

Sistem za mehčanje vode celotnega doma zmehča vodo in zniža vsebnost nekaterih nečistoč.

Mehčalec vode zmanjša vsebnost kalcija in magnezija v vodi, ki se sicer nabirata znotraj cevovoda, na pipah in posodi ter odstranite barij in radij, ki sta prav tako najdena v pitni vodi. Se pa z njo ne odstrani drugih kontaminentov.

Ker se z ionsko mehčalno napravo kalcij in magnezij v vodi nadomesti natrij, je določena previdnost potrebna pri osebah, ki zaradi zdravstvenih težav potrebujejo dieto z nizko vrednostjo soli.

ODSTRANJEVANJE SPECIFIČNIH KONTAMINENTOV

Če želite poiskati ustrezni filter za svoje potrebe in svoj proračun, je prvi korak, ki ga je priporočljivo storiti ta, da preverite, katere nečistoče vsebuje vaša voda. Na ta način boste ugotovili, ali je bolje razmišljati o mehčanju vode ali le o čiščenja le-te.

Ko ugotovite, kaj potrebujete, potem znotraj izbrane funkcije lahko izbirate izdelke, ki so primerni za vas – tako po načinu filtracije kot po ceni.

Nikakor pa ne pozabite na pravočasno menjavo filtrirnih vložkov, saj boste le tako zagotovili pričakovano filtracijo.